torstai 21. toukokuuta 2015

Kaupunkikävely Kokkolassa

Kävelimme Kokkolassa kaupunkikävelyn maanantaina 18.5.2015.
 
Minulla tuttu kaupunki näyttäytyi aivan toisella tavalla kuin aiemmin; opin hyvin sen, miten kiehtovaa on mennä konkreettisesti paikalla näkemään ja kokemaan entisaikojen historiaa. Monet pinnanmuodot juontavat juurensa kaukaa menneisyydestä, samoin paikkojen nimet.
 
Lapsi oppii lähiympäristönsä asiat parhaiten, koska näkee ja kokee ne itse. Ne ovat myös itse koettuina enemmän merkityksellisiä.
 
Minulle oli uutta tietoa se, kuinka voimakas vaikutus merellä on ollut Kokkolaan ja nimenomaan sen kaupunginosien kehittymiseen. Opin hyvin, kuinka tärkeää oppimisen kannalta on omakohtainen kokemus nähdä ja kokea omaa lähiympäristöään.

 
Tässä muutamia kuvia kaupunkikävelyltä.
 
Kokkolan kotka
 
 
J.V. Snellman; lukeva poika 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Kruununvoudin talo
 
 
 
 
Kaupungissakin voi nähdä kukkia
 
Ja etanoita...
 
 
 
 
Sunti
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Amfiteatteri
 
 
 Kysyvä ei tieltä eksy...
 
 
 


Minä ja ympäristöoppi

Kurssin ensimmäisellä kokoontumiskerralla tutustuimme kurssin järjestelyihin ja sisältöihin. Perusidea tuntuu olevan se, että kurssi kestää kalenterivuoden luonnon kiertokulun mukaan.
Omat muistoni ympäristöopintoihin kokonaisuuksista ovat pääasiassa hyvät, olen tykännyt aina maantiedosta ja biologiasta ja seuraan vieläkin aktiivisesti television luontodokumentteja. Ne ovat ammattitaidolla tehtyjä ja kiehtovia. Sen sijaan fysiikka ja kemia ovat aina olleet minulle hankalia. Osasyy tähän on se, että meillä oli todella huonot sijaiset lukiossa kyseisissä aineissa. He eivät tuntuneet hallitsevan oppiaineitaan, mikä aiheutti oman motivaationi laskun. Toisaalta esimerkiksi yläkoulun rehtoriin Erkki Takalan eräkurssit ja lintubongaukset olivat mukaansa tempaavia, sellainen hyvä muistikuva minulla on hänen omasta innostuneesta esimerkistään.

Oma keskeinen kehittämiskohteeksi voisi olla fysiikan käsitteiden sisäistäminen. Fysiikan ja kemian ilmiöt olen aina kokenut mielenkiintoisina, vaikka opettajien suhteeni minulla onkin ollut huono tuuri. Nämä oppiaineet kuitenkin kiehtovat koululaisia valtavasti ja osasyy siihen on varmasti se, että niissä opitaan tekemällä ja havainnoimalla. Tosin itse haluaisin kaikkein eniten olla maantiedon opettaja. Se kiehtoo minua eniten. Maapallo on niin monipuolinen ja mystinen pallo :)
Eläimistäkin tykkään paljon ja biologian osalta olen joutunut perehtymään oman entisen koirani kautta eläinten sairauksiin ja minua kiehtoo paljon juuri eläinten eri ominaisuudet ja hyvinvointi. Koiraharrastukseen on jäänyt minulle, joka ennen ei ollut lainkaan koiraihminen. Uusi koirani Sakke on profiilikuvassani. Eläimillä on kuitenkin paljon sellaisia mystisiäkin ominaisuuksia, jotka kiehtovat.

Koska urheilen erittäin paljon, kiinnostavat ihmiskehon ominaisuudet, palautuminen ja fysiikka minua ylipäätään.

Mainittakoon vielä, että vanhempani ovat nyt jo eläkkeellä, mutta meillä oli ennen maatila. Sen myötä maaseutu ja sen ilmiöt ovat tulleet tutuiksi. Nyttemmin meillä on aika lailla metsää ja sen monimuotoisuus kiehtoo minua. Olen tehnyt isäni metsissä jo noin 20 kesää lähinnä raivaussahalla taimikonhoitoa. Se on kivaa ja palkitsevaa. Metsänhoito varsinkin on minulle tärkeä asia.
Odotan kurssilta käytännön vinkkejä eri ilmiöiden tutkimiseen ja sitä, että olisin itse sekä omassa elämässäni että opetuksessani eettisyyteen. Tarkoitan tällä sitä, että yksi kaikkein tärkeimmistä asioista kaikista elämänalueisiin nykymaailmassa on kasvihuoneilmiön torjuminen. Sen eteen pitää tehdä valintoja joka päivä. Uusi ops korostaa myös tätä asiaa koko ajan.

Näillä mennään ja katsotaan, mihin päädytään...

Uusi opetussuunnitelma

Armeijasta tutussa rastityöskentelyssä tutustuimme opetussuunnitelmaan 2014 ja minulle sieltä nousee keskeisesti mieleen muutamaa johtava pääteema. Näistä nostaisin tärkeimmäksi eettiset periaatteet ja kestävän kehityksen. Maapallon suurin uhka lienee ilmastonmuutos ja kansalaisten kasvattaminen kestävää kehitystä tukeviin valintoihin omassa elämässään on aivan keskeinen.
Toinen keskeinen teema on houkutella oppilaat kiinnostumaan lähiympäristöstään ja omasta elinpiiristään. Ongelmanratkaisutaidot tässä asiassa ovat aivan keskeisiä.

Tutustumista aihepiiriin

Suunnittelimme lyhyen oppimisympäristön oppilaille, tässä meidän ryhmämme tuotos. Opin erityisesti huomioimaan oppilaiden iän ja sen, kuinka keskeinen merkitys on lähiympäristöön suuntautumisella oppimisella, koska se liittyy niin olennaisesti oppilaiden jokapäiväiseen elämään. Ja lienee siksi motivoivaa.

 
Ympäristöoppi 26.3.
 
Oppimiskokonaisuus
Niko Lassila
Minna Cortes
Katariina Matilainen
Henna Kotoneva
S2 Kotona ja koulussa toimiminen
1.luokka
Liiku turvallisesti!
L3 Huomiota kiinnitetään itsenäiseen ja turvalliseen liikkumiseen lähiympäristössä, turva- ja suojavälineiden käyttöön sekä omien tietojen ja taitojen kehittämiseen kävelijänä ja pyöräilijänä.
T3 Tukea oppilaan ympäristöherkkyyden kehittymistä ja ohjata oppilasta toimimaan kestävällä tavalla lähiympäristössä ja kouluyhteisössä.
T4 Ohjata oppilasta tutkimaan ja toimimaan sekä liikkumaan ja retkeilemään lähiympäristössään.

Tavoite: Oppia liikkumaan lähiympäristössä, tunnistaa tutuimpia liikennemerkkejä ja oppia niiden merkitys sekä roskien hoito retkeillessä.
Tehdään päiväretki lähimaastoon. Ilmaisun avulla mietitään liikennemerkkejä etukäteen. Mietitään yhdessä,miten pukeudutaan, jos on sadetta tai aurinkoa. Retken aikana kuvataan matkan varrella näkyviä liikennemerkkejä ja liikutaan kävellen. Päädytään johonkin retkipaikkaan, jossa syödään eväät ja tutkitaan ympäristöä roskaamisen näkökulmasta. Lajitellaan omat eväsjätteet. Retken jälkeen tutkitaan kuvia liikennemerkeistä ja pohditaan niiden värejä ja muotoja.
 
Arviointi:
Oppilas osaa
-liikkua ohjeiden mukaan lähiympäristössään
-tunnistaa liikennemerkkejä
-osaa hoitaa roskansa kestävän kehityksen mukaan
 
Kokonaisuuden kesto n. 5-7 oppituntia jaettuna eri päivälle. Liikennemerkkeihin tutustumiseen ilmaisun avulla voidaan käyttää esimerkiksi yksi oppitunti etukäteen. Retki voi kestää noin 3-4 oppituntia eli yhden koulupäivän. Kuvien tutkimiseen voidaan käyttää aikaa retken jälkeen yksi oppitunti tai kuvataiteeseen yhdistettynä kaksikin oppituntia.

Oman osaamisen analyysi

Opetussuunnitelmaan tutustumisen perusteella luulen osaavani kannustaa oppilaita sen keskeisimpien sisältöalueisiin ja teemojen mukaisesti.

Omalla esimerkilläni pystyn varmasti innostamaan oppilaitani eettisesti kestävään kehitykseen ja olemaan omilla arvovalinnoillani sellainen esikuva, jota seuraamalla oppilas tajuaa omien valintojen keskeisen merkityksen. Arkipäivät teot ja valinnat ovat tärkeitä tulevaisuutemme kannalta.

Ilmastonmuutoksen ehkäiseminen lienee keskeisimpiä teemoja uudessa opetussuunnitelmassa.
Suhtaudun innostuneesti ympäristöopintoihin keskeisimpiin tavoitteisiin ja sisältöihin, joista luulen minulle olevan haasteellisimpia fysiikan ja varsinkin kemian sisältöjen. Toki on myös myönnettävä, että esimerkiksi biologian ja maantiedon sisällöissä minulla on aukkoja sivistyksessäni. En tunne esimerkiksi lähiympäristöni eläinlajeja tai metsän monimuotoisuutta kaikilta osin. Niihin ja varsinkin metsäasioihin haluaisin saada lisää osaamista tulevaisuutta silmällä pitäen.

Osaan suhtautua myönteisesti opetussuunnitelman keskeisiin tavoitteisiin, joita ovat esimerkiksi ryhmätyötaidot, kestävä kehitys ja ilmiölähtöinen oppiminen. On hienoa ottaa tutkittavaksi joku lähiympäristön ilmiö, jota sitten tutkitaan yhdessä eri näkökulmista eri oppiaineita hyväksi käyttäen.
Katsoin you tube -soittolistat läpi ja niistä nousi pintaan muutamia ajatuksia:
Arvokas elämä ja kestävä kehitys ovat oppiaineen keskeiset tehtävät; opettajan rooli on aivan keskeinen oppilaan mielenkiinnon herättäjänä. Ilmiölähtöisyys ja oppilaan aktiivinen rooli ovat myös keskeisiä.

Perehdytään arkisiin asioihin ja lähiympäristön ilmiöihin. Opetus perustuu tieteelliseen tietoon ja ymmärrys yhteiskunnasta, luonnosta ja maailman asioista on pääosassa. Erityisenä hyvänä asiana näen eritoten terveystiedon keskeisen aseman ja oman terveyden edistämisen. Terveyttä edistävät elintavat ovat ihmiselle kaiken a ja o. Samoin tulevaisuutemme suurimman uhkakuvan eli kasvihuoneilmiön torjumisen; se voidaan kenties tehdä omilla arvovalinnoillamme.